Mechanische diagnose & therapie

Mechanische diagnose en therapie of McKenzie therapie is een in de jaren vijftig door de Nieuw Zeelandse fysio/manueeltherapeut Robin McKenzie ontwikkelde onderzoeks- en behandelmethode voor klachten van het bewegingsapparaat. De MDT is bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen onderzocht en is inmiddels het meest gebruikte mechanische onderzoek – en behandelsysteem wereldwijd.

De behandeling begint met een uitgebreid vraaggesprek, waarna een uitvoerig bewegingsonderzoek plaatsvindt. Typisch voor dit onderzoek zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Bij sommige klachten treedt hierbij het zogenaamde centralisatiefenomeen op. Dit centralisatiefenomeen is het terugbrengen van de pijn onder invloed van houding en/of beweging naar centraal in de wervelkolom.

Na het onderzoek zal uw therapeut(e) duidelijk kunnen aangeven of uw klacht geschikt is voor behandeling met de MDT/McKenzie methode. De behandeling is gebaseerd op het onderzoek en is gericht op uw ‘zelfredzaamheid’. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen uw klachten zelf te verbeteren om uw herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Deze simpele oefeningen kunnen ook gebruikt worden om bij een eventueel beginnend recidief zelf snel in te grijpen. Dit is juist bij rug en nekklachten, die bekend staan vanwege het veelvuldig voorkomen van recidieven, van groot belang.

Daarnaast zal er ook aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. Houdingscorrectie, bijvoorbeeld door het gebruiken van een tape of een specifiek kussen, zorgt ervoor dat de belasting tijdens het dagelijkse leven beperkt wordt.