Screening

Door middel van een specifieke testbatterij , screenen wij lenigheid, stabiliteit en kracht in functie van een bepaalde sporttak om preventief te werken en letsels te voorkomen.

Zo werken we onder andere met wetenschappelijk gegronde reeds gekende FMS- screening bij wielrennen, tennis en hockey. Golfscreening zal specifiek gebeuren via het gecertificeerde myTPI-programma.

Een Functional Movement Screening (FMS) is een test om te kijken of u op de juiste manier beweegt en spoort verkeerde lichaamsbewegingen, blessuregevoelige schakels en asymmetrieën op. Een FMS geeft ons snel inzicht in beperkingen en geeft ons meer duidelijkheid over wat de juiste behandeling voor uw klachten is, bijvoorbeeld mobiliseren of trainen. Aan de hand van de test kunnen bepaalde lichaamsbewegingen worden gecorrigeerd. Het doel van een FMS is simpel:

  • Voorkomen van blessures bij (top)sporters;
  • Efficiëntere trainingen/sportprestaties realiseren.

Hoe gaat een Functional Movement Screening in zijn werk?

Bij een Functional Movement Screening worden onder andere uw stabiliteit, mobiliteit, flexibiliteit en kracht gemeten aan de hand van 7 verschillende tests. Elke afgenomen test wordt met een score beoordeeld, waarbij tijdens de uitvoering wordt gelet op pijn, beweeglijkheid en compensaties. Zo kunnen er zwakke schakels in bijvoorbeeld uw lenigheid opgespoord worden. Een FMS bestaat uit de volgende 7 onderdelen:

  • Diepe squat;
  • Horde step;
  • Lunge in één lijn;
  • Schoudermobiliteit;
  • Actief gestrekt een been heffen;
  • Rompstabiliteit (push up);

Alle oefeningen moeten doorlopen worden om een goed totaalbeeld te krijgen. Bij ieder onderdeel wordt gekeken of u pijn heeft tijdens de uitvoering van het onderdeel, of u de oefening goed uit kunt voeren en of u compensatie nodig heeft om de oefening uit te voeren. Vervolgens wordt op basis van de resultaten een op maat gemaakt oefenschema opgesteld om de kans op blessures te verkleinen en uw beweegpatroon te optimaliseren.

Samen met De Belgische bond wielrennen zijn we zo tot een sportspecifieke screening gekomen om zwaktes bij wielrenners op te sporen. Zowel professioneel als recreatief kan je zo werken aan je lichaam om zowel pijnvrij, krachtiger en beter op je fiets te zitten.

Op vlak van golf zullen we in de toekomst TPI-gerelateerd werken. MyTPI gaat de verschillende onderdelen analyseren om een beter spel te creëeren en pijnvrij te kunnen spelen.